keskiviikko 24. kesäkuuta 2015

Äteritsiputeritsia äärellä kartan

Ennen matkalle lähtöä moni tutkii karttoja. Millaisia paikkoja, luontokohteita, palveluita? Millaisia paikannimiä? Tarinoita nimien takana?

Sallan kartan katseleminen panee pään surraamaan. Tarinadiesel lämpenee... Eikös siellä se maailman omituisin Äteritsiputeritsipuolilautatsijänkäkin...

Käsissäni on Sallan Patikkakartta. Sen keskipisteenä on Sallatunturi, ja kartta kattaa alueen, joka on toistakymmentä kilometriä suuntaansa Sallatunturilta.

Jo tämän pienehkön alueen nimissä on paljon mieltä kiihottavaa ainesta. Nostan esiin nyt vain muutaman nimen.

Kumpuja, vaaroja, tuntureita: Matovaara. Ponnovaara. Haltiavaara. Kylmähetteenkumpu. Näädänpolttamakumpu. Julmoiva. Koutoiva. Aikkipetsi.

Lampia ja järviä: Keselmäjärvi. Halijärvi. Jäkäläjärvi. Näätälampi. Akanlampi. Jystämöjärvi. Topsakkajärvi. Suksenpaistamalammit. Ipojärvi. Talviskotalampi. Räkäjärvi.

Jänkiä ja aapoja: Husujänkä. Porttoaapa. Isoaapa. Kaippahanlatvajänkä. Sukkajänkä. Kautosvalkama-aapa. Löytöjänkä. Topsakka-aapa.

Muita: Kiimamännikkö. 

Ja niin edelleen ja niin edelleen. Muuan nimistä naurattaa minua nyt erityisesti: Ylen Radio Puheessa pitävät omaa ohjelmaansa Ali ja Husu, mutta eipä taida Husu tietää, että hänen mukaansa on nimetty jänkäkin. Siinähän se on heti Porttoaavan vieressä, hyvä Husu :)

Porttoaapa, hm... Mistä tällaiset nimet oikein tulevat? Entinen työkaverini yliopistonlehtori Terhi Ainiala vastaili vastikään Helsingin Sanomissa napakasti toimittajan kysymyksiin rivoista paikannimistä
Ne ovat olleet hyvä tapa merkata kulkureittejä ja tehdä ero sen suhteen, mitkä ovat hyödyllisiä ja arvokkaita, ja mitkä taas hankalia kulkea.
 Se on ollut esi-isille luonnollinen tapa nähdä ja kokea maailmaa. Vähän sama juttu kuin kansanrunous- ja lauluperinteessä, joissa on puhuttu asioita kainostelematta ja suorasanaisesti.
 Terhi ei tutkijana kavahda suorasukaisia nimiä. Miksi kavahtaisikaan. Nekin ovat tarkoitukseensa syntyneitä.

Eikä Helsingin Sanomien jutussa unohdeta Sallaakaan. Tekstissä mainitaan Viheltävän vitun aapa. Kartalla nimi taitaa olla Vitunviheltämäjänkä. Mikähän tarina sen taustalla on?

Sallan pitäjäkokoelmaa Kotimaisten kielten keskuksen Nimiarkistossa. Kuva: Vesa Heikkinen.

LÄHDE
Helsingin Sanomat 19.6.2015: Paskalampi, Homeperseensuo, Kiimakallio – Tästä syystä Suomessa on niin paljon rivoja paikannimiä
 

Ei kommentteja:

Lähetä kommentti

Voit vapaasti kommentoida blogimerkintää. Kommentit eivät tule näkyviin heti; bloggaajan pitää ensin hyväksyä ne. Voit lähettää myös muita kuin juuri tähän blogiin liittyviä huomioita Salla-aiheesta blogin kirjoittajalle. Kiitos!